Tuesday, March 22, 2011

~ Pengalaman Hosp Gov Melaka ~

Entry ni request dr Puan Atiqah..:)

First, biar sy cerita skit knp sy pilih GH
Masa mula2 tau pregnant, sy x tau nak bersalin kat mana
Either GH @ private..
Sb company hubby ade tanggung skit klu bersalin kat private..
cuma yg ditanggung nye terlalu sikit..
Normal = RM1000, czer = RM1500
Worst case pon sy akan bersalin czer..
Anggaran czer skang ni dlm range RM4k-RM7k..
Klu kena RM5k, hubby kena byr lagi RM3.5k..
Byk tu.. duit tu mcm2 boleh buat..
Boleh je tolak gaji hubby tiap2 bulan..tp cam syg..
N kesian kat hubby kena byr byk2..

ini adalah dr sudut sy.. yg gaji dua2 org x lah byk mana..
lain citer klu memang berkemampuan..ok?

last2, sy pilih GH..
sy ckp dgn hubby..klu kali ni bersalin kat GH adalah pengalaman yg horror..
next beranak, sy nak g private..hehe

Pengalaman kat GH melaka???
Alhamdulillah..
Segalanya ok..:)

Sini sy listkan yg ok n x ok

Yang ok..

1. Doc yg handle sy ms check upfront adalah sgt baik..
dpt doc perempuan. sgt lemah lembut..
mcm sy cerita sblm ni, dia wat ve sy x rs sakit langsung.. (^^)

2. Nurse yg handle pon ok..x la garang..

3. Masa dlm labour room, sumenya adalah nurse n doc perempuan..
kecuali ms pecahkan air ketuban.. adalah doc lelaki (sgt ensem ini doc..:)
masa nak push tu, sumenya bg semangat..
* cuma ada seorg bidan dlm tu ada sikit garang.. tp bolehla diabaikan sb part dia x beri kesan yg amat pd sy *

4. Masa kat wad, pon ok.. condition wad sgt baik..toilet n bilik mandi ok.. first, sy dok wad kelas dua kot..satu bilik ade 4 org.. patut dpt first class tp sebab penuh.. pastu dlm petang tu sy dpt g first class (dok sorang).. yg best dok kelas dua ni sb ade kwn..boleh citer2.. yg best dok kelas satu pulak, toilet x yah nak kongsi..hehe..

5. Doc yg wat round pon ok. Doc lelaki..sgt baik..:)

6. Makanan rs nye ok kot.. sb sy x mkn sgt.. xde selera (bukan sb lauk hosp..cuma keadaan yg penat n letih..)

7. Nurse2 kat wad pon ok.. biasala, ade nurse yg baik..ade nurse yg tegas.. takat yg sy kena, x dela kena maki@kena marah dgn nurse..tp kan, ada sorang nurse ni sgt baik.. siap ajar cr2 nak BF..even dia tolong kejutkan baby tunjukkan cr nak BF..


Yang x ok

1. Servis amik masa.. cam entry sblm ni, tgh sakit gile2..bolehla nak tanya itu ini..
Lambat.. nak tggu masuk wad pon amik masa.. Even nak masuk labour room pon amik masa lama

2. Dlm wad xboleh ade peneman.. biasala, time melawat je boleh dtg teman.. part ni sy berangan2, klu beranak kat private, hubby boleh tdo skali n teman kan sy.. yelah, first baby kan.. x tau nak handle sgt.. klu ade org teman, x lah kalut sgt..
tp Alhamdulillah, nama pon semangat ibu kan.. klu dulu anak buah masa kecik2 x berani nak pegang.. tp anak sendiri bile dah lapar nak susu, kuatkan semangat pegang dia utk bg susu..:) cuma terkial2 skitla.. hehe

Tu jela kot..
klu ade nant sy tambah..

Esok genap 20 hari.. Nurse akan dtg timbang..
harap2 berat baby bertmbh..:)

p/s: sgt bosan dok rumah x leh g mana2...........................

4 comment:

~aiedajimmy~ said...

GH melaka ni org cite klu g doc x cek lg da kne dftar wad.. then tahan smpai la bsalin.. tu psal sntiase full. ad GH wt VE dlu, klu xda bukaan sruh blk rumh dl. GH mlka x.. kwn cte la.. sy ni pn tgu tol2 skit br nk g sptal sbb jauh kan.. hmpir 1jam pjlnan nk g GH mlka

MyRule said...

kitaorg ader pengalaman ngan GH mlk..but bukan time bersalin.. time Ammar demam. Nurse memang baik.. tapi bila ramai2 baby tu ader yang terlepas pandang la..kecuaian. Nasib baik kitaorg cpt dtg..kalau x..tak tau la aper jadi ngan ammar..huhuuh

@rE-LonG said...

kT pn bersalin kat GH Melaka..alhamdulillah pengalaman pn ok..tp yg tak oknyer time bersalin xda org nk tgok2kn n bg panduan mcm mane nk bersalin..

jd kt main bedal je la push..time nk bersalin tekan bell pn xda org dtg.kt suh suami kt kuar pgil sape2 yg ada kat luar sb kt da nk bsalin dah..

seb baik suami kt temankan kt bersalin..klo tak..bersalin sorang2 gakY..

Atiqah Adnan said...

tulakan private sangat pakai duit banyak.. tapi ntahlaah even dengar cerita org pasal GH dh rasa camm taknak alami.. ^^ paling tak best takde org meneman..

ikut kemampuan la nanti kan..
thanks tau..