Thursday, July 30, 2009

~Minta Pandangan Dari Kamu Semua..Plzzz~

Kalian sekelian..saya mahu minta pendapat..
Begini ceritanya.. Majlis saya akan berlangsung tahun depan, InsyaAllah Mac 2010. Pada mulanya kami(saya dan tunang) ingin mengadakan majlis 3 hari sekaligus memandangkan dia org melaka juga. Nikah-jumaat, sanding-sabtu, bertandang-ahad. Tetapi baru2 ini saya dikejutkan dengan satu berita..haha..Mula2 dgr cadangan ni mcm x boleh nak terima dan saya banyak mendiamkan diri *memikirkan apa keputusan harus saya buat*.. Ok, suspen tamat!!

.
.
.

Saya akan nikah dan sanding pada bulan Mac 2010 dan majlis bertandang pada bulan 8 2010 *kemungkinan*. Kenapa? InsyaAllah akak tunang saya akan berkahwin pada bulan tersebut jadi buat sekali majlis kami dan akak tunang. X kan bulan 3 kenduri pastu bulan 8 nak wat kenduri lagikan? wahh..Tunang saya x kaya ye..:) sebab tu bakal mak mertua bagi cdgn begitu.

Ok, mesti kamu kata 'kenapa x nak wat sekali masa bulan 8 tu kan..'
Jawapan saya, saya sudah gatal.. hahaha...Ini kerana :
~saya tidak sanggup mahu menunggu walaupun hanya 5 bulan
~saya selalu kuar dengan tunang jadi x mahu perkara yg x diingini berlaku
~saya tidak mahu bertunang lama2. Klu ikutkan hanya mahu 6 bulan tempoh shj. Klu bulan 8 sudah 1 tahun 2 bulan.. Ohhh..tidak..yang ini pun terlalu banyak dugaan nak dihadapi
~Kakak tunang berkemungkinan utk kawen bulan 8, tidak pasti sebab itu kakak tunang tidak mahu memberi harapan. Manala tahukan, klu saya ikut skali kawen bulan 8.. Tetiba majlis beliau ditangguhkan bulan 12 ke.. *nak tunggu 5 bulan pun saya x sanggup..ni kan pulak..*

Jadi disini saya mahu tanya pendapat kalian, lama x beza 5 bulan tu?agak2 ada org pernah buat x?saya pernah dgr la, tapi x lama.. Dalam 2~3 bulan beza.

Lagi satu persoalan saya, pengantin akan tidur di rumah mertua masa majlis bertandang.. Jadi dalam kes saya ni mcme pulak ek? Tidur juga ke?cam pelik je bila saya imagine..hehe

Saya bertanya pada mak saya dan beliau kata x kisah. Klu rasa diri tu dah x boleh thn, kawen je dulu. Rumah tunang x de majlis pun tidak mengapa. Dah halal senang, nak kesana kesini bak kate, nak kemana2 sekali pun, xkisah kan?org x pandang serong, org x mengata.*mak memang best..mcm tau2 jek anak dia dah gatal..hehe*

Pastu saya bertanya pulak kembar saya. Mula2 dia agak terkezut sedikit, tapi katanya..ok je. Dia memang seseorg yg memahahi.. :) Katanya housemate dia ada yg buat mcm ni, nikah bulan 8 thn ni, majlis bertandang bulan 12..

p/s: buatnye tetiba aku mengandung..mcmane ek? *dalam kepala sudah pikir lain..ada tips?~blushing~*

Jadi..pendapat kalian mcmane..???







13 comment:

kiree said...

hi hajar...
urmm..kahwin dulu pun takde masalah..sebabnye,kahwin tue perkara yang senang..janganlah di susahkan...
my fren, ada yang nikah bulan 12..sanding bln 5..and guess wut..masa sanding tue,de pregnant 4bln..heheh..

farhanna said...

ermh.. ape kate awak anjak kan date nikah awak.. hampir2 ngn date akak tunang awak nak kawen tu... kalo nikah buklan mac.. snding bulan 8.. hu7huhuhuhu.. cam pelik.. lg 1 kite org mlyu.. nnt mcm2 spekulasi org akan buat bila awak buat cmtu.. biasanya org akan pk -ve dlu.. pe kate bincang balik...

ErriNa said...

emm..berat gak mslh awak ni hajar..Bg saya plak better cdgn seperti farhanna td.. tak la jauh sgt jaraknya..

lynadabesh said...

salam...saya rasa baik awk kawin dl...sbb 5 bulan tu sangat la lama.....hehehehe...saye amat memahami masalah awk..sbb saye memula plan nak kawin bln 12 tp tetiba tunda bln 3 pon rase cam,aduh...xtahan nie..wink..wink

lia akma said...

hajar..hajar kawin je bulan 3..nnti bertandang bulan 8..xde yg pelik..cuba bayang kan..sy ade kawan..die wat kenduri sebelah die(rumah mak die) tahun 2007..bertandang rumah suami die tahun 2007..tp kawin rumah nenek die, tahun 2009(sbb impian nenek die)nk jugak wt kenduri kt kpg..so kne kumpul duit dulu la kan..majlis siap ade hantaran n pelamin..bergambar segala..ok je..meriah..ni beza 5 bulan.still pengantin baru..xde yg basi nye..=)org xckp pa pe la..lgpun hajar dh tunang..just majlis bertandang lewat sket utk sekali dgn majlis akak ipar kan..

Siti Hajar said...

kiree~haha..tulah, mana tau tetiba rezeki dtg awal..pregnant masa sanding..huiks~

farhanna~bukan x boleh anjak, cuma akak tunang saya tu x confirm btl2 lagi nak bulan 8..cuma dlm perancgn kasar jek..itu yg hati berbelah bagi

errina~hehe..bagi saya 5 bulan itu sungguh lama..nak tgu bulan mac 2010 pun mcm sethn..:)

lynadabesh~thanx..wlupun tunda hanya sebulan tapi kita rasa mcm lama jek..kan?(~.^)

lia akma~wahh..lagi lama jaraknye..itulah tadi baru jumpa photographer, dia kata ada satu pasangan ni nikah+sanding bulan 1 haritu n bertandang dia wat bulan 12 thn ni..jarak dlm sethn..bila pk balik, ramai jugala kan ada kes mcm ni..(^^)

azie said...

hajar ny kes mcm azie.. sampai azie rasa berdendam ngn adik tunang kerana nk kawin dlm bulan yng sama.. tu pun dia bgthu 2 bulan sblum kawin... xsalah kalo azie ckp "shit" kat bakal biras azie tue.. tetiba ckp nk kawin bln sama ngn azie.. kalo x kami naik plmin sama tp azie bantah.. azie xnk..tp azie thu bkn adik tunang azie yng gila nk.. ppuan dia yng gatal... kerana kami dah planing mcm2.. kecewa.. tp dia kawin jgk.. seminggu lps mjlis azie mean 18/10 mslahnye alasan x logik! " mama mintak ***** kawin cepat pasal mama nk pi umrah nnati" atghhh shit arr dia.. mmg mcm s..a..l!!! ckap jerlah ko dah gatal nk kawin n tak boleh tgk orng lbh ngn ko..kan senang bodonhya dia.. lagi myakitkan hati apa yng azie plan utuk wedding 60% dia duplicate!! kan sakit hati nama nye.. blm jadi biras dah prngai busuk hati... mmg geram azie ngn dia... sampai sekrng!! depan azie dia wat arr baik2!!

Siti Hajar said...

azie~kes memang agak2 sama tapi saya dah tau akak dia nak kawen sebelum ni.cuma masa tu je x confirm.
apa2 pun azie sabar je ye dgn bakal ipar azie tu..jodoh dia sampai awal..hiks~

ErriNa said...

azie : nmpknya kita sama..tidak sehaluan dengan Biras.. tak blh nmpk kita lebih skit.. bersabar lah wahai kwn2 ku yang teraniaya..

cik na said...

salam hajar..
sy rase xde masalah..cuma cuba awak anjakkan sikit tarikh kawen tu..bg dekat2 skit ngn kakak tng tu..x lah terasa sgt..at least dlm 2-3 months ke..

Siti Hajar said...

cik na~mula2, tunang saya bagi cdgn begitu juga. kami cadang nak wat akhir bulan 4. tapi bila saya fikir balik..saya takut akak saya pregnant skang..klu boleh x nak la due date dia sama bulan dengan saya kawen..nant dgn majlis kawen saya lagi, dgn tempoh berpantang dia lagi..saya nak akak saya n semua family ada masa saya kawen nant..:)

Love Lavendar said...

my friend pun ade yg wat mcm ni. nikah bln 12 snding bln 5. sbb nk sama dgn kakak die. rasanya takde masalah kot. Cuma rase mcm dh jadi pengantin basi. hehehe. dh x fresh. 5 bln tu terlalu lama sgt rasenye...sempat pregnant time sanding. apakata awk anjakn sedikit tarikh belah awk tu...beza sebln 2 tu ok lg dr 5 bln yg lame sgt...n better bincg dgn kakak tunang awk, xpn suruh je die cptkan tarikh tunang die tu. hhehehe

atiQah adNan said...

huuu~
ikut je pesan ur mOm..^_^

rasenye kalau majlis bertandang tak buat majlis besar-besar pUn takpe kOt.. kenduri je pUn ok.. just nak bagi org tau je u ols da kawen kn..? nak tunggu bulan 8 mmg lame.. yerla takkan u da kawen bulan 3 then bulan 8 baru nak jejak uma mertua ye x..?

sO the best way is, bulan 3 tu pas majlis uma awk, buat je sikit kenduri terima menantu kat uma dia.. sO nanti sUme keluarga n jiran dia dah kenal awk.. hee~

gUd lUck dear!! ^___^